Vinkunskap är kul

Intresset för kvalitetsviner har ökat i takt med att lådvinerna introducerades på systembolaget – vilket kan betraktas som något ironiskt. Även om vinet i kartongen är tillverkat av din favoritdruva så är det ändå inte samma goda vin som du kan köpa på flaska, även om kvaliteten förbättrats betydligt under senare år. Den som gillar vin blir snabbt intresserad av att lära sig mer om drycken.

576107-wine-glasses-and-barrelsDe riktigt passionerade med välutvecklade smaklökar utbildar sig till sommelier. Det finns också vinkunskapsutbildningar man kan läsa utan att behöva kvalificera sig för ett yrke, ofta anordnas de av universitet eller folkhögskolor. Ett annat sätt att lära sig mer om viner är att gå på vinprovning, eller varför inte arrangera en sådan själv hemma. Man kan antingen hyra in en sommelier eller annan vinkunnig människa eller helt sonika ordna ett blindtest själv. Starta med sex olika viner i olika prisklasser och med olika druvor.

Vin från Australien, Frankrike och Chile smakar annorlunda även om de är jästa på samma druva. Första gången räcker det med att man smakar på de olika vinerna för att konstatera vilket man tyckte var godast. Det finns även protokoll på nätet att tanka ner och låta gästerna fylla i. När man blivit lite mer van kan det vara idé att gå med i en vinklubb för att utveckla sitt nya intresse.

En vinklubb som ägnar sig uteslutande åt Italienska viner är Mammamia Wine Club som direktimporterar viner och distribuerar i lådor om sex flaskor hem till dig. Ursprunget är restaurang Mamma Mia ur vilken ett stort intresse för italienska viner växte fram. Som medlem i klubben får man tillgång till de bästa italienska vinerna och man får även inbjudningar till vinprovningar.

Är man riktigt intresserad kan man besöka de vingårdar i Italien som har producerat vinerna som levereras genom Mammamia Wine Club. För att bli medlem måste du vara över 20 år och medlemskapet är gratis