Hälsosam mat hemma – viktigt för både kropp och själ

Det är viktigt att äta hälsosamt för att må bra både fysiskt och psykiskt. Att laga mat hemma ger möjlighet att kontrollera ingredienserna och undvika onödiga tillsatser och kemikalier. Mycket av det du behöver hemma i ditt kök för att laga mer hälsosam mat kan du hitta online. Köp hem det du behöver för att lyckas i köket.

Här är några tips på hur du kan göra dina måltider hemma hälsosammare.

 • Välj råvaror med omsorg
  Välj så ofta som möjligt ekologiska och naturliga råvaror. Dessa innehåller oftast färre tillsatser och är bättre för miljön. Försök att undvika färdigmat och förpackade produkter då dessa ofta innehåller mycket salt, socker och tillsatser.
 • Lagom mängd
  Det är viktigt att inte äta för mycket, för lite eller för ofta. Försök att undvika att äta mellan måltiderna och välj en lagom mängd mat vid varje tillfälle.
 • Välj rätt kolhydrater
  Välj fullkornsprodukter som bröd, pasta och ris istället för raffinerade produkter. De innehåller mer fiber och näringsämnen och håller dig mätt längre.
 • Lägg till grönsaker
  Försök att lägga till grönsaker till varje måltid. De är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter och hjälper till att hålla dig mätt.
 • Välj rätt fetter
  Välj enkelomättade fetter som finns i exempelvis avokado, nötter och oliver, istället för mättade fetter som finns i exempelvis smör och ost. De enkelomättade fetterna är bra för hjärtat och hjälper till att sänka kolesterolet.
 • Drick tillräckligt med vatten
  Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten varje dag för att hålla kroppen hydrerad. Försök att dricka minst 8 glas vatten per dag.

Att laga mat hemma

Att laga mat hemma ger möjlighet att kontrollera ingredienserna och undvika onödiga tillsatser och kemikalier. Med dessa tips kan du göra dina måltider hemma hälsosammare. Välj råvaror med omsorg, vällj en lagom mängd mat, välj rätt kolhydrater och fetter, lägg till grönsaker, drick tillräckligt med vatten och var inte rädd för att experimentera med olika smaker och kryddor.

En annan viktig faktor är att planera din matlagning. Förbereda din mat i förväg och lagra den i matlådor så att du alltid har något hälsosamt att äta när du är på språng. Det kan också vara en bra idé att laga en stor sats mat på söndagen som räcker för flera dagar, så du slipper laga mat varje dag.

Att laga mat hemma kan också vara ett bra sätt att spara pengar. Genom att handla råvaror i bulk och välja billigare alternativ som exempelvis bönor och linser, kan du spara mycket pengar.

Att laga mat hemma är också ett bra sätt att skapa gemenskap och få tid tillsammans med familj och vänner. Laga mat tillsammans och njut av måltiden tillsammans, det kan vara en trevlig upplevelse för alla.

Att äta hälsosamt hemma är inte svårt, det kräver bara lite planering och medvetenhet om vad man stoppar i munnen. Genom att följa dessa tips kan du göra dina måltider hemma hälsosammare och njuta av god mat samtidigt som du tar hand om din hälsa.