Matkultur och näring

Det finns vissa saker vi svenskar är extra stolta över när det gäller vårt land. Vi anser att vi är duktiga på att komma i tid, att vi är bra på språk och att vi producerar bra mat både med tanke på konsumenterna och djuren. Till stor del stämmer det när vi jämför oss mot andra länder. Inte minst på djurhållningen och kvalitetskraven gällande maten.

spareribs

Regler och normer

De regler som finns i Sverige är många gånger hårdare än de EU-normer som många andra europeiska länder följer. Det gör att de som väljer mat som producerats i Sverige i grunden kan förvänta sig bra råvaror och en hög kvalité. Självklart varierar det mellan olika producenter hur bra kvalitet är på maten men så länge man enbart håller sig till svenska råvaror kan man i alla fall vara säker på att djuren har hanterats väl och att kvalitetsnivån generellt är hög.

Matkultur

Det vi däremot inte är så värst kända för i Sverige är vår matkultur. Många som går ut och äter väljer kinesiskt, franskt, italienskt före en restaurang som enbart serverar klassisk svenska rätter. Vi ligger långt efter länderna med stor matkultur som t.ex. Frankrike där man både värdesätter kvalité i råvarorna och att maten ska avnjutas tillsammans. Med starkare influenser av det franska köket skulle Sverige kunna bli känd för mycket bred och intressant mat och inte bara för att ha mycket bra råvaror. Sverige har dock historiskt sett varit mycket öppen för nya maträtter från andra länder. Medan vi knappast kan sägas ha ändrat våra egna maträtter tack vare dessa influenser kan man absolut säga att vi har öppnat upp för andra länders maträtter både genom att besöka de restauranger som öppnats i Sverige och att använda deras recept i vår egen matlagning. Se bara till hur väletablerad och populär maträtter som pizza, sushi, kebab och tacos nu är i Sverige.

Näring och vitamintillskott

Men det räcker inte med den franska variationen och den svenska kvalitén för att maten ska nå toppklass. Den sista biten är att den ska vara nyttig. Det är betydligt svårare att tillaga en rätt som är nyttig idag än för ca 50 år sedan. Orsaken är att den mängd näringsämnen som fanns i maten var betydligt mer förr i tiden. Idag har råvarorna förädlats och massproduktion samt ekonomi pressat kvalitén nedåt. Många köper därför vitamintillskott för att komplettera det dagliga intaget av vitaminer. Det är ett mycket bra sätt att få i sig det men att servera en tallrik med fin oxfilé och klyftpotatis med ett litet piller bredvid är inte speciellt snyggt. Men som all kultur så ändras även matkulturen. Kanske är det så maten kommer serveras i framtiden på restaurangerna. Kosttillskott som vitaminer och mineral är dock främst för de personer som inte äter alla typer av livsmedel, de flesta människor får faktiskt i sig tillräckligt med både vitaminer och mineraler genom den vanliga kosten. Men för de som håller sig till vegetariska koster eller är allergisk mot någon typ av livsmedel kan kosttillskott vara viktigt för att balansera intaget av vitaminer och mineraler.

Posted in Mat