Efterrätter

Efterrätter har en sak gemensamt oavsett om de tillverkas i Sverige eller något annat land. De ska se mycket aptitliga ut när de serveras och vara söta.  Tre klassiska efterrätter som helt eller delvis kommer från det franska köket, men som även finns i Sverige, är följande.

Glass

glass-efterrätt

På en lista över de mest klassiska efterrätterna borde glass komma etta. Glassen serveras till allt från småbarn på förskolan till gastronomer på lyxkrogar. Denna efterätt har visserligen sin historia från Italien men vi har framförallt det franska köket att tacka för att glassen blev populär. Det var där som världens första glassbar öppnades i mitten av 1600-talet och glassen blev snabbt en populär efterrätt hos överklassen. Från Frankrike spred sig den sedan över hela världen och är idag lika populär var man än reser. En av glassefterrätter som kommer från Frankrike är Glass au Four.

Tårtor

Tårtor bakas över hela världen och det är omöjligt att säga att ett land skulle vara bättre på tårtor än något annat. Det som skiljer olika länder åt är däremot vad som är i tårtan och hur de garneras. Det är även stor skillnad på vilka dekorationer som används på tårtan. Idag har det blivit allt vanligare att köpa färdiga tårtdekorationer tillverkade av marsipan eller sockerpasta vilka går att köpa online. Ett extremt enkelt sätt att garnera tårtan samtidigt som barnen älskar att få sin favoritfigur ståendes på tårtan.

Petit-choux

Redan på namnet går det att se att även denna efterrätt kommer från det franska köket. Det är en mindre bakelse so ser ut som en minisemla. De är oftast fyllda med vaniljkräm eller grädde men finns även med choklad eller annat sött innehåll.  En Petit-Choux tar relativt lång tid att göra vilket gör att de inte är speciellt vanliga att få när man är bortbjuden i Sverige. Däremot går de mycket ofta att hitta på konditorier och caféer.

Frukt och grönt

Vill man inte eller har inte möjlighet att servera sötsaker till efterrätt finns det många bra, grönare alternativ som är skonsammare mot hälsan och tänderna. Frukt och grönt är lika uppskattad efterrätt som glass. En fruktcocktail med blandade, exotiska frukter, smakar underbart och kan gärna serveras i iskalla cocktailglas. Alternativ är en fruktsallad med melon, bär, ananas och alla andra frukter du kan hitta i naturen och på affären. Blanda samman och strö över lite farinsocker för en kolalik söthet. Det går såklart bra att ta med frukt och andra gröna ingredienser i sina sötsaker också. Godisäpplen: äpplen som doppas i karamelliserat socker, ger en syrlig sötma som slår det mesta. Man kan också servera glass till fruktsalladen eller göra melonbollar och blanda med grädde och glass för en melonmilkshake!