Det franska vs det italienska köket

Vilken restaurang som väljs när man ska ut en fredagkväll är mycket beroende på vilket stil på maten de har. I Stockholm finns det restauranger med inriktning mot en mängd olika länders matkultur. Att skilja mellan amerikansk och asiatisk är lätt. Men färre kan lika lätt skilja det italienska köket mot det franska. Förutom att pizzan självklart kommer från Italien förstås.

Vad är det så som karakteriserar de olika köken?

Parmesan ostPasta och pizza i all ära men det är framförallt detaljerna som gjort det italienska köket känt. Det som gör att maträtterna sticker ut ur mängden. Många karakteristiska produkter är de som vi i Sverige köper hem till de finare middagarna. Detta som salami, parmaskinka och andra köttprodukter från charken likväl som de ostsorter som går att härleda till landet som mozzarella, gorgonzola och parmesan. Dessa produkter går att hitta i välsorterade matvarubutiker eller på nätet, som bland annat på http://parmasalami.shop.textalk.se/. Självklart avnjuts detta med ett italienskt vin som t ex Chianti och efter allt avslutas middagen med en espresso.

Likheter

I likhet med det Italienska köket är Frankrike känd för viner, ostar och andra delikatesser. Men den som varit i Frankrike märker snabbt att matkulturen är mycket mer än så. Tråkigt nog har den bara inte nått Sverige i lika stor utsträckning som det Italienska köket.  Ett tecken på att fransmännen sätter sin matlagning högt är att landet år 2010 hamnade på UNESCOs världsarvslista. Deras matkultur är alltså så pass ovärderlig att den enligt UNESCO måste bevaras för framtiden.