Så här väljer du det rätta ölglaset för olika ölstilar

Att dricka öl ur rätt sorts glas kan verkligen höja smakupplevelsen till nya höjder. Förutom att det ser elegant och sofistikerat ut att dricka öl ur rätt sorts glas, så hjälper det dig även att upptäcka alla nyanser och smaker i ölet. Här är våra experttips på vilket ölglas som passar bäst till olika ölstilar.

Ljus lager och pilsner

Ljusa lager och pilsner är ölstilar som ofta serveras i höga, smala glas med en lätt konisk form. Detta glas hjälper till att bevara ölets friska smaker och dofter och förstärker den friska och fruktiga smaken hos ljusare ölsorter.

India Pale Ale (IPA)

IPA öl har en högre alkoholhalt och en mer robust smak än ljus lager och pilsner, och därför passar det bäst i ett glas som har en större yta än höga, smala glas. Ett glas med en öppnare och vidare kupa är att föredra för att ölet ska kunna andas och öka dess aromer.

Stout och porter

Stout och porter är ölstilar som har en mer fyllig och mörk smakprofil, med toner av choklad, kaffe och rostad malt. För att verkligen uppskatta smakerna i en stout eller porter är det bäst att servera det i ett glas med en bredare kupa och ett botten som vidgas utåt. Detta glas hjälper till att frigöra de rostade smakerna från malten.

Belgiska ölsorter

Belgisk öl är känd för sin höga kolsyrningshalt och sitt söta, fruktiga smaker, med inslag av kryddor och jäst. Ett belgiskt ölglas är den perfekta matchningen för denna ölstil. Detta glas har en hög kupa och en stjälk, och hjälper till att bevara ölets höga kolsyrningshalt samtidigt som det låter ölets fruktiga och kryddiga smaker att utvecklas.

Att välja rätt ölglas kan verkligen göra en stor skillnad i hur man upplever olika ölstilar. Genom att investera i några olika sorters glas och att matcha dem med rätt öl kan du enkelt höja din ölupplevelse och njuta av ölets många smaker och dofter på ett nytt sätt.